Gebruikte kruiden

Kamille
Van de gedroogde echte kamille wordt thee gezet voor onder meer mondspoeling. Door het hogere percentage blauwe azuleen en bisabolol heeft de olie ontstekingsremmende eigenschappen en wordt deze in zalfjes verwerkt. De etherische olie wordt met stoomdistillatie uit de bloemhoofdjes gewonnen. Verder komen talrijke flavonen en flavonolen in de plant voor.

 

Kaneel
De kaneelboom groeit alleen in een tropisch klimaat, en dan het liefst aan de kust. De struik wordt twee tot drie maal per jaar gesnoeid, en daarbij laag gehouden. Van de 2 meter lange scheuten van ongeveer anderhalf jaar oud wordt de bast geoogst. Daarna wordt de schors en de middenbast verwijderd. De dunne binnenste bast blijft over. Die rolt zich vanzelf op. Daarna worden de rolletjes gedroogd. Bij het drogen verkleuren de stengels naar de typische geel-bruine kleur.


Limoengras

Het helpt bij verkoudheid, griep, keelpijn, is koortsverlagend, wratten, weert insecten en helpt bij insectenbeten en een vette huid. Het helpt infectieziekten in bedwang te houden en te genezen doordat het ontsmettend, helend en bacteriedodend werkt, het is goed voor de hersenen, verfrissend, opwekkend, versterkend, bloedarmoede bestrijdend, bloeddruk verlagend, laxerend, maagversterkend, ontgiftigend, samentrekkend, scheurbuikwerend, urineverdrijvend, windverdrijvend en is een tonicum voor zenuwstelsel en bloedvaten. Puur sap helpt tegen winterhanden en -voeten, mits de huid niet kapot is. 
 

 

Pepermunt

Pepermunt werkt reinigend en verheldert de geest. Heel verfrissend is de geur van pepermunt in de auto. Om goed bij te blijven. Pepermunt geeft verlichting bij hoofdpijn, vooral wanneer deze veroorzaakt is door verkeerd eten of drinken. Wanneer de slapen ingewreven worden met een druppel pepermunt geeft dit direct verkoeling. Bij maagproblemen en een slechte adem, helpt het een paar druppels pepermunthydrolaat op te lossen in wat water en dit mengsel op te drinken.

Rozemarijn
Er wordt gezegd dat rozemarijn goed is voor de huid. In Nederland werd er lange tijd gewassen met een paar takjes rozemarijn in het badwater. Wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dat rozemarijntakjes goed zijn voor de huid want rozemarijn heeft zeer sterke antioxidant-eigenschappen. Het is wetenschappelijk bewezen dat rozemarijn helpt tegen huidkanker. In de Tweede Wereldoorlog werd in Franse ziekenhuizen rozemarijn gebruikt omdat dit antiseptische eigenschappen heeft, met andere woorden: het is bacteriedodend.


Munt
Misselijkheid gaat over zodra je mint ruikt. Hetzelfde geldt voor sommige hoofdpijnvormen. Als je mint over je voorhoofd en neus wrijft zul je kunnen merken dat de hoofdpijn verdwijnt. Wat de misselijkheid betreft zijn er veel reizigers die altijd een klein flesje mintolie op zak hebben. Ze ruiken eraan zodra er misselijkheid optreedt. Menthol geeft de maag rust. Dat geldt uiteraard ook voor het drinken van pepermuntthee of een op mentol gebaseerd snoepje.


Duizendblad

Duizendblad bezit een koortswerende werking en werd vroeger gebruikt in plaats van kinine. Indianenstammen gebruikten Duizendblad bij snijwonden, pasten het toe als middel om de transpiratie bij koorts en verkoudheid te stimuleren. Ook werd de plant gebruikt om boze geesten en spoken af te weren. Druïden gebruikten de plant om het weer te voorspellen. In Europa werd het kruid door vrouwen in het vuur geworpen en zochten dan in de vlammen naar hun toekomstige man. Nosebleed verwijst ook het liefdesorakel waar deze plant voor gebruikt werd. Als je de plant driemaal in je neus ronddraaide en aan de geliefde dacht, bepaalde een bloedneus of het de grote liefde zou zijn.
.


Krulzuring
Zuring, dat al sinds de Oudheid bekend staat om zijn geneeskrachtige werking, wordt traditioneel gebruikt tegen brandnetelsteken. De bladeren hebben een verkoelende en helende werking. De hoofdwortel wordt evenwel het meest in geneesmiddelen toegepast. Zuring is urinedrijvend en bloedzuiverend. Het lichaam reageert op zuring met onder meer de aanmaak van meer rode bloedlichaampjes. Ook bevat zuring vitamine C. Huidaandoeningen als acné zijn te behandelen met een kompres met het blad van zuring. Het werkt goed tegen o.a. verbrandingen, huidinfecties en traag helende wonden.


Schietwilg

De pijnstillende werking van de schietwilg richt zich vooral op zenuwpijnen zoals hoofdpijn en rugpijn. Lage rugpijn is nogal dikwijls te wijten aan zenuwontstekingen. ook bij hernia, lumbago (of spit) en heupjicht kan je witte wilg extracten innemen. Tenslotte vermelden we ook nog de toepassing bij whiplash en nekpijn.
 
 

Lijnzaad
Lijnzaad is een zacht werkend, ballaststofrijk darmregulerend middel. Het wordt aanbevolen bij moeilijke stoelgang, bij beschadigde dikke darm, tengevolge van veelvuldig gebruik van laxantia, bij geprikkelde darmen (spastisch colon) en bij ontsteking van darmvertikels (diverticulitis). De werking is gebaseerd op het epidermis van de zaadhuls, m. a. w. het aan de oppervlakte gelokaliseerde slijm, ondersteund door het vezelgehalte van het zaadoppervlak. Bij een juist gebruik komt het, door de waterbindingscapaciteit van het slijm, de ballaststoffen en de daarmee verbonden volumetoename, tot een verhoogde druk op de darmwand; dit heeft een uitzetting tot gevolg, waardoor een verhoogde darmperistaltiek ontstaat. Tegelijkertijd wordt het transport van de darminhoud door het slijm als glijlaag vergemakkelijkt.
 

 


Tarwe

In de volle tarwekorrel zitten allerlei voedingsstoffen die ons beschermen tegen chronische ontstekingen op celniveau. Dit soort ontstekingen kunnen leiden tot een veelheid aan ziekten waaronder Alzheimer, osteoporose, hart- en vaatziekten, diabetes en verminderde cognitieve functies. Vooral choline en betaïne in tarwe zorgt voor deze preventieve functies. Behalve graanproducten zit choline en betaïne veel in eigeel, spinazie en bietjes

.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste spannende speeltjes en scherpe aanbiedingen!